Laga Arlas knäck till Julen

onsdag 13 oktober 2010

Julmarknad i Falu Gruva

Den 5 december är det den årliga julmarknaden i Falu Gruva... Den älskar jag att gå på, så jag lär sätta fart hem från handbollen som vi ska på under dagen...


"Sveriges gruvligaste julmarknad mitt i världsarvsmiljön, 170 hantverkare säljer sina julprodukter, granar, varm glögg och delikatesser.
Gammaldags julmarknad vid Falu Gruva, hålls för 11 året, mitt i det mer än 1000 år gamla industrilandskapet, vid gruvan.

Där gruvtomtarna tar emot önskelistor i Gruvmuseets kyrksal, av förväntansfulla, köande barn. Hantverkare, handplockade från Dalarna och Mellansverige radar upp sina godsaker och hantverk i marknadsstånden på Gruvplatsen och i Världsarvshuset.
 
Skjuts med häst och vagn går mellan Creutz lave och Café gjuthuset, alldelens intill dagbrottet. Det doftar av glögg och eld, och smakprov på godsaker erbjuds här och där. Den som vill ha något mer i magen kan köpa fika med hembakat bröd och lättare mat i vissa marknadsstånd. Här finns också caféer och julbuffé serveras i värdshuset Geschwornergården; 295 kr per person (ingen förbeställning, drop-in).
 
Förutom marknadssäljare finns ordinarie butiker och hantverkare på gruvområdet. Inredningsbutik, stensliperi, silversmed, emaljskyltar, antik- och kuriosabod, poolaffär och gruvbutik med souvenirer, presenter och litteratur kopplat till gruvan. Café Gjuthuset och Bagarstugan med hembakat bröd och värdshuset Geschwornergården.
 
Gruvplatsen är plan och lättpromenerad. Det finns flera wc-faciliteter att tillgå. P-vakter på området hjälper till med parkering. Informationskartor finns i Världsarvshuset och det går också bra att fråga julvärdarna i gruvans utomhusentréer.

Julmarknadsentré vuxen 20 kr (fr 16 år), barn fritt (0-15 år). P-avgift 20 kr per bil.
 
Med reservation för pris- och programändringar."

 
Datum                      Tid

2010-12-05 - 2010-12-05  10:00 - 17:00 Söndag

Jag älskar denna julmarknad för den är vekligen stämmningsfull med massa fina hantverk och mycket folk...


Många varma kramar Linda

Inga kommentarer: